Boka flyttfirma Stockholm – Hur?

Ska du boka flyttfirma för första gången? Då är du säkert idel öra för att få veta hur det går till – från början till slut. Att boka en flyttfirma är idag väldigt vanligt och något som både företag och privatpersoner gör med syfte att underlätta för sig själva. En flyttfirma kan i många fall hjälpa dig med flera olika tjänster, men hur går det egentligen till och vad händer på flyttdagen?

Det är viktigt att komma ihåg att alla flyttfirmor arbetar på olika sätt. Det vanligaste är dock att du ringer till den flyttfirma som du är intresserad av för att boka in ett datum. Har du valt att få hjälp med packning så brukar detta vanligtvis ske några dagar innan flytt, men det kan också ske på själva flyttdagen, beroende på hur mycket tid som kommer att krävas. Är det så att du bara vill ha bärhjälp och transport behöver du själv se till att allt är nedpackad och klart när flyttfirman är på plats.

På flyttdagen

När flyttdagen väl är kommen dyker flyttfirman upp på den tid som ni har bokat. Företaget börjar agera på en gång, vilket betyder att de börjar lasta på och bära ut alla dina saker. Dessa lastas på ett bra och välplanerat sätt för att minimera risken för skador och därefter körs de vidare till den nya adressen din flyttfirma stockholm har. Det kan vara bra att se till så att någon redan finns på plats på den nya adressen, t.ex. för att öppna upp bostaden och dirigera och vägleda flyttfirman.

Har du bokat flyttstädning till den gamla bostaden då kommer städningen oftast att påbörjas redan innan bostaden är helt tömd. Personalen ser till att det finns ett tomt rum att starta i och städningen löper sedan på därefter – rum efter rum.

Vad behöver man göra själv?

Vad du behöver göra själv beror på vilka tjänster som du har beställt. Väljer du alla tjänster som flyttfirman erbjuder behöver du sällan göra mer än att befinna dig på plats för att öppna upp bostaden, både den nya och den gamla. Har det utförts en flyttstädning kan du dock behöva stanna kvar för att besiktiga arbetet och säkerställa att allt gått som planerat. När det kommer till betalning då brukar detta ske i efterskott med en faktura som kommer på mejl eller i brevlådan. Orsaken till varför många flyttfirmor väljer att skicka via mejl är på grund av att adressändringen kan dröja, något som leder till att du kanske inte får din post i rätt tid. Har du använt dig av RUT-avdraget då ska fakturan redan vara reducerad och klar och det enda som krävs av dig är då att betala den. Kontrollera alltid fakturan innan du betalar.

Så mycket kostar det att få rören fixade

Ett rör droppar i tvättstugan och du inser att det bästa är att en rörmokare/VVS-montör får kontrollera och åtgärda problemet. Vad kommer det att kosta? Det är mycket vanligt att VVS-montörer har flera olika kostnader som tillsammans skapar den slutsumma som du betalar.

  • Startavgift / Minst att debitera

Denna avgift benämns något olika hos olika rörmokare. En del kallar det för startavgift – andra för lägsta fakturakostnad eller minimibelopp. Oavsett vilket så innebär det en fast kostnad som kunden betalar oberoende hur lång tid som arbetet tar att utföra.

Avgiften innefattar en viss arbetstid. En rörmokare från Solna har exempelvis ”Startavgift” som omfattar att en hantverkare arbetar i upp till en timme med arbetet för samma kostnad.

  • Löpande timpris

Tar arbetet längre tid än vad som ingår i startavgiften uppstår löpande timpris. Det kan exempelvis vara 480 kr per timme efter ROT-avdrag. De pris som rörmokare presenterar är generellt efter ROT men i det fall de främst vänder sig mot företag anges priset utan ROT då företag ju inte får använda detta avdrag.

  • Jour – Obekväma arbetstider eller snabba utryckningar

Grundregeln bör vara att aldrig kontakta en rörmokare Stockholm under jourtid – om inte behovet verkligen är akut. Sprutar vattnet mitt i natten finns inget alternativ. Då får man acceptera den förhöjda kostnad som uppstår. Hur jourpriset räknas ut varierar och det finns ingen regel som säger hur mycket mer som företagen får ta ut under denna period.

En del rörmokare väljer att ha en fast extrakostnad per timme medan andra har procentuellt pålägg på den totala kostnaden. Oavsett blir det betydligt dyrare än om man ber om hjälp som kan planeras in inom ett par dagar.

  • Kostnad för material

Om mindre kostnad för material uppstår när rörmokaren genomför sitt jobb brukar detta läggas på fakturan utan att man först frågar kunden. Blir det däremot större kostnader brukar först ett kostnadsförslag visas. Är det akutarbete är det däremot skillnad då målet alltid är att ordna det akuta problemet.

Vad blir totalpriset?

Exempel: Vattnet droppar sedan länge från kranen i tvättstugan och nu börjar det bli ohållbart. Du väljer att ringa en rörmokare och bokar in en tid inom tre dagar. Du undviker därmed jourtidstillägget eftersom du kan vänta någon dag.

När de kommer och undersöker rören anser de att bästa alternativet är att byta rör och koppling. Därmed uppstår en materialkostnad på ett par hundra kronor. Hela arbetet är klart på 45 minuter och när fakturan kommer är den på ca 1500 kr. Det är då material samt ca 1200 kr i startavgift.

Vilka arbetsuppgifter finns hos en golvslipare

Ett företag som arbetar med golvslipning har ofta många fler funktioner och arbetsuppgifter än att slipa och behandla golv. Om vi utgår från ett lite större företag finns det många områden som behöver hanteras för att verksamheten ska fungera. Här går vi igenom några vanliga arbetsuppgifter som finns på stora företag inom exempelvis golvslipning.

Kundmottagare

Inom hantverk har man sällan renodlade säljare som reser runt och försöker få in nya kunder och uppdrag. Däremot har man ofta personer som ska ta hand om kundkontakterna. Det kan handla om allt från att hålla kontakt med både nya och gamla kunder, hantera reklamationer till att ta in information om nya upphandlingar.

Anbudsansvarig

Om en kundmottagare får höra att exempelvis ett stort köpcentrum tänker upphandla golvslipning, tar de förstås vidare kontakt för att få reda på detaljerna. När det börjar bli dags att lämna anbud, då lämnas uppdraget vidare till den anbudsansvarige. Den här personen bevakar både nya och gamla kunder och deras upphandlingar samt lämnar in anbud på olika projekt.

Golvslipare

Ett företag vars kärnverksamhet är golvslipning måste givetvis ha en stor grupp anställda som arbetar med att slipa golv. Till största delen sköts slipningen med olika maskiner men i trånga utrymmen och vinklar behöver man ibland slipa och behandla för hand. Den här personen är ute hos kunder hela dagarna och arbetar med att behandla kundernas golv.

Inköpare

Det kanske inte låtar som att man behöver så många produkter inom golvslipning eftersom det är ett slags hantverk. Men förutom maskiner behövs olika varianter av sandpapper, slipplattor, oljor och färger som används i arbetet. Många produkter är förbrukningsmaterial och behöver därmed återkommande beställningar. En inköpare arbetar sällan enbart med inköp men det är fortfarande en funktion som behövs för att verksamheten ska flyta på.

Personalansvarig

Nu för tiden har man nästan alltid HR-partners eller HR-ansvariga på företag och fram tills för 20 år sen ungefär hette det personalansvarig. Skillnaden är att en HR-ansvarig i första hand stöttar chefer och ledare med ledarskaps– och personalfrågor. En personalansvarig var ofta en person som var ansvarig för att ta hand om personalen. Hantverksföretag är i regel personalintensiva och man behöver både rekrytera, utbilda och avveckla anställda.

Projektledare

Det behövs alltid en person som åker runt och tittar på och lämnar offert på olika jobb. Samma person behöver också planera hur lång tid en golvslipning i en villa tar och om den som får jobbet ska vidare till nästa småhus eller upp till en stor industri och slipa härnäst. Har man 15 eller 20 personer som är ute och jobbar hos kund måste de ha en ansvarig att höra av sig till om sina uppdrag.

En roll med många namn

Rollen har många olika namn med att hålla ihop verksamheten för att minimera spilltid och samtidigt sätta rätt prislapp på de små uppdragen kan ofta kallas för projektledare. En del företag effektiviserar detta genom att erbjuda privatkunder ett fast pris per kvadratmeter som ska slipas och behandlas. På det sättet blir det enkelt att räkna och man frigör också tid till att planera in och hantera fler uppdrag på samma gång.